Converterende designs met behoud van je merkidentiteit
Herken je de uitdaging? Een deel van het ecommerce- en marketingteam wil een design waarin de merkuitstraling volledig terugkomt. Het andere deel wil vooral functioneel design en communicatie gericht op maximale conversie. Een herkenbaar voorbeeld is een grote hero-banner op de homepage. Perfect voor branding, minder goed voor de doorstroming.
Een converterend design is essentieel voor de toegevoegde waarde van jouw webshop. Tegelijkertijd wil je ook de merkidentiteit behouden om klanten een herkenbare en consistente ervaring te bieden. Maar hoe vind je de balans tussen deze twee doelen? We delen onze aanpak om te komen tot een visueel aantrekkelijk en converterend design - zonder afbreuk te doen aan de merkidentiteit.
Stel de klant centraal
Een veelgemaakte fout is om designkeuzes te baseren op wat de klantorganisatie zelf mooi vindt, in plaats van wat de doelgroep aanspreekt. Een converterend design ontstaat wanneer het merk zich inleeft in de pijnpunten en wensen van de klant, en dit vertaalt naar functionaliteiten en behoeftes in de website. User research speelt hierbij een cruciale rol. Methodes en tools zoals persona’s, customer journey mapping, Google Analytics, Hotjar en klantsessies leveren kwalitatieve informatie op.
Met de klant centraal, werk je als bedrijf aan een design dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook functioneel bijdraagt aan de gebruikservaring en conversie.
Consistentie versterkt merkidentiteit
Voor een sterke merkidentiteit is het cruciaal om een eenduidige boodschap uit te dragen over alle kanalen, zowel online als offline. Een merk moet herkenbaar zijn, van de website tot de klantenservice en zelfs in de fysieke winkels. Consistentie hierin vraagt om regelmatige evaluatie van alle uitingen. Sluiten de verschillende uitingen, zoals de toon van de sociale media posts, uitstraling van advertenties, visuals op de website, en de inrichting van fysieke winkels, nog voldoende op elkaar aan? Wordt bijvoorbeeld dezelfde huisstijl gehanteerd in zowel e-mailcampagnes als op verpakkingen? En blijft het design van de website meebewegen met deze uitingen?
Als jouw bedrijf deze samenhang kan bewaren, bouw je sneller vertrouwen op bij klanten en versterk je de merkidentiteit.
De visuele richtingen bepalen
Concepting is de eerste stap in het vertalen van een merk naar visuele uitingen. Vanuit een brandbook worden elementen zoals kleurgebruik, typografie en beeldkeuze samengevoegd tot een samenhangend geheel.
Dit proces omvat niet alleen schetsen en ontwerpen: het is essentieel om deze visuele stijl consistent door te voeren in alle componenten. Deze uitwerkingen worden vastgelegd in een design system. Het doel? Een herkenbare uitstraling creëren die klanten direct associëren met het merk - zelfs zonder dat een logo vereist is.
Essentiële design elementen voor conversie
Een converterend design draait om:
- Visuele identiteit: Kleur, typografie en fotografie die klanten aanspreken.
- Leesbaarheid: Witruimte en een duidelijke visuele hiërarchie.
- Gebruikerservaring: De juiste copy, goed werkende functionaliteiten, effectieve call-to-actions (CTA’s) en prettige interacties.
- Verleidingsprincipes passend bij de merkstrategie: Bijvoorbeeld sociale bewijskracht, zoals klantreviews om twijfel weg te nemen.
Al deze elementen samen leiden tot hogere conversie en meer aankopen.
Wil jij ook balans tussen merkidentiteit en conversie?
Continu monitoren en verbeteren
Een goede webshop evolueert continu. Regelmatige reviews, klantfeedback, a/b testing en user testing helpen om een ontwerp scherp en relevant te houden. Dit betekent niet altijd een volledig redesign, maar juist kleine, doordachte aanpassingen op basis van data-analyse en klantenfeedback. Binnen deze optimalisaties wordt de visuele uitwerking altijd gebaseerd op het design system. Zo kan een bedrijf, door klein te verbeteren, de impact op conversies verhogen zonder het merkbeeld te verstoren.
De juiste balans
Het vinden van een balans tussen merkidentiteit en conversiegericht design vraagt om een doordachte aanpak. Denk aan: klantgericht ontwerpen, het waarborgen van consistentie en data als kompas gebruiken. Hierdoor creëer je een webshop die niet alleen functioneel uitblinkt, maar ook trouw blijft aan de essentie van je merk.
Wil je balans tussen merkidentiteit en converterend design? Bij FACTICX combineren we strategische expertise met een passie voor converterend design.
Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jouw merk naar het volgende niveau kunnen tillen – met designs die zowel overtuigen als converteren.